Doğal gaz, atmosfer basıncında -162°C’a kadar soğutulduğunda yoğuşarak sıvı faza geçmekte ve “Sıvı Doğal Gaz” (LNG-Liquified Natural Gas) olarak adlandırılmaktadır.
LNG, kokusuz, renksiz ve zehirli olmayan, sıvı fazda bir yakıttır. Kreyojenik (çok soğuk) şartlarda depo edilir ve iletilir (Vakum yalıtımlı tanklarda sıvı fazında taşınmakta ve depolanmaktadır). Tüketime, gaz fazında sunulmaktadır ve iletim ile depolama basınçları, 1 ile 5 bar arasındadır.
LNG ile yüksek miktardaki doğal gaz, düşük basınçlar altında hacmi yaklaşık 600 kez küçültülerek sıvı halde saklanabilmektedir. Bu özellik, doğal gazın boru hatlarıyla taşınmasının teknik ve ekonomik anlamda mümkün olmadığı yerlere, gemi ve kamyon tankerlerle nakliyesini uygun hale getirmektedir.
Doğal gazın sıvılaştırılması aşamasında, bünyesindeki ağır hidrokarbonlardan arındırılması, LNG’nin boru doğal gazına kıyasla daha temiz ve daha yüksek enerji değerine sahip olmasını sağlamaktadır.
- LNG kreyojenik (çok soğuk) şartlarda depo edilir ve iletilir. LNG’nin sıcaklığı, normal şartlar altında -150°C civarındadır. İletim ve depolama basınçları ise, 1-5 bar arasındadır.
- Gerek LNG tanker tankları, gerekse sabit müşteri tankları kreyojenik olmalıdır. Kreyojenik tanklar, iç içe iki kaptan oluşur. LNG, içteki paslanmaz tankta depolanmaktadır. Dıştaki çelik tank ise izolasyon kabıdır. İki tank arasında, vakumlanmış perlit veya izolasyon malzemesi bulunur. Tankların tamamında emniyet sistemleri olmalıdır. LNG, doğal gaz basınç düşürme istasyonuna genellikle 3-4 bar arasında gönderilir. Tankın basıncı, tank altı buharlaştırıcıları tarafından ayarlanır. Basınç, regülatör ve ekonomizer yardımıyla kontrol edilir.
- Buharlaştırıcılar, LNG’yi sıvı fazdan gaz fazına dönüştürmek için kullanılır. Buharlaştırıcılar, LNG’yi ortam ısısını kullanarak gazlaştırıp tüketilmeye hazır hale getirirler. Geniş ısı transfer yüzeyleri sayesinde yüksek ısı değiştirme kabiliyetleri vardır. Tamamen alüminyumdan üretilmişlerdir. Hareketli parçaları olmadığından, bakım gerektirmezler.
- Doğal gaz dahili tesisatları, EPDK teknik mevzuatına uygun olarak yapılmalıdır. Buharlaştırıcıların çıkışından itibaren, işletme içi yakma ünitelerine kadar olan 2. kademe basınç düşürme istasyonu da dahil olmak üzere LNG kullanımıyla ilgili tüm doğal gaz dahili tesisatı, EPDK’dan sertifika almış bir yapım firması tarafından; EPDK, BOTAŞ veya bölgesinde yetkili şehir dağıtım şirketinin standartlarına uygun olarak yine EPDK’dan sertifika almış bir müşavir firma kontrol ve denetiminde yapılmış olmalıdır.